Aspergillus ochraceus G. Wilh.

ชื่อศัตรูพืช (Name of pest)

ชื่อวิทยาศาสตร์ (Scientific name)  Aspergillus ochraceus G. Wilh.
ชื่อพ้อง (Synonym)  Aspergillus alutaceus Berk., & M.A. Curtis 1875 , Aspergillus ochraceus var. microsporus Tirab. 1908 , Sterigmatocytis japonica Aoki et al., J Seric. 1951

ข้อมูลทางอนุกรมวิธาน (Taxonomic information)

Phylum  Ascomycota
    Class  Eurotiomycetes
       Order  Eurotiales
          Family  Trichocomaceae
             Genus  Aspergillus
             Species  ochraceus
              Race/Pathover  

ชื่อโรค (Disease name)

ชื่อโรคภาษาไทย (Disease name, Thai)  โรคผลเน่า
ชื่อโรคภาษาอังกฤษ (Disease name)  fruit rot of grapevine

ลักษณะอาการของโรค (Disease symptoms and developments)

พืชอาศัย (Host range)

พืชอาศัยหลัก (Main host)

ถั่วเหลือง : soyabean (Glycine max)
ถั่วแขก, ถั่วแดงหลวง : common bean, red kidney bean, kidney bean (Phaseolus vulgaris)

พืชอาศัยอื่นๆ (Other host)

None Data

แหล่งที่มาของเชื้อ (Source of inoculums)

ติดไปกับดิน เมล็ดพันธุ์ ปลิวไปตามลม

การแพร่กระจาย (Distribution)

สภาพแวดล้อมที่เหมาะสมของการเกิดโรค (Favorable condition)

เจริญได้ดีที่มีออกซิเจนมาก อุณหภูมิสูง

วิธีการควบคุม (Control measure)

ควบคุมอุณหภูมิและความชื้นหลังการเก็บเกี่ยวไม่ให้สูงเกินไป จะช่วยลดการติดเชื้อรา

เอกสารอ้างอิง (Reference)

[1] CABI. 2007. Crop Protection Compendium. CAB International, Wallingford UK. URL http://www.cabicompendium.org/cpc/home.asp
[2] MycoBank. 2012. URL http://www.mycobank.org/
[3] Nasir, M., D.B. Letham, S.J. Singh and P.J. Wilcock. 1998. Maize diseases of Australia and the world. Australian Quarantine and Inspection Service, Australia.
[4] Niaz, I. and S. Dawar. 2009. Detection of seed borne mycoflora in maize (Zea mays L.). Pak.J.Bot. 41 (1): 443-451.

แหล่งเก็บรักษาตัวอย่างอ้างอิง (Specimen depository)

สถานภาพศัตรูพืช (Pest status)

Presence

☐ Present: in all parts of the area
☐ Present: only in some areas
☐ Present: except in specified pest free areas
☐ Present: in all parts of the area where host crop(s) are grown
☐ Present: only in some areas where host crop(s) are grown
☐ Present: only in protected cultivation
☐ Present: seasonally
☐ Present: but managed
☐ Present: subject to official control
☐ Present: under eradication
☐ Present: at low prevalence

Absence

☐ Absent: no pest records
☐ Absent: pest eradicated
☐ Absent: pest no longer present
☐ Absent: pest records invalid
☐ Absent: pest records unreliable
☐ Absent: intercepted only

Transience

☐ Transient: non-actionable
☐ Transient: actionable, under surveillance
☐ Transient: actionable, under eradication