Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge 1920) Vauterin et al.1995

ชื่อศัตรูพืช (Name of pest)

ชื่อวิทยาศาสตร์ (Scientific name)  Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge 1920) Vauterin et al.1995
ชื่อพ้อง (Synonym)  Bacterium exitiosum, Bacterium vesicatorium, Phytomonas exitiosa, Phytomonas vesicatoria, Pseudomonas exitiosa, Pseudomonas gardneri, Pseudomonas gardneri var.capsici, Pseudomonas vesicatoria, Xanthomonas axonopodis pv.vesicatoria, Xanthomonas campestris pv. vesicatoria

ข้อมูลทางอนุกรมวิธาน (Taxonomic information)

Domain (Kingdom)   
   Phylum  Proteobacteria
      Class  Gammaproteobacteria
         Order  Xanthomonadales
             Family  Xanthomonadaceae
                Genus  Xanthomonas
                   Species  vesicatoria
                   Sub Species  
                   Pathover/Biovar/Race  

ชื่อโรค (Disease name)

ชื่อโรคภาษาไทย (Disease name, Thai)  โรคใบจุดมะเขือเทศและพริก
ชื่อโรคภาษาอังกฤษ (Disease name)  bacterial leaf blight of tomato and pepper, bacterial scab of tomato, bacterial spot, bacterial stem blight of tomato and pepper, black spot, leaf spot: red pepper, leaf spot: tomato, scab, stem canker of tomato

ลักษณะอาการของโรค (Disease symptoms and developments)

ระยะการเข้าทำลาย:
ลักษณะอาการทั่วไป: เกิดจุดแผลฉ่ำน้ำ ต่อมาเป็นแผลเปลี่ยนเป็นสีน้ำตาลเป็นวงรอบแผล มีสีเหลืองรอบแผล แผลลุกลามขยายติดกันกลายเป็นสีน้ำตาล ทิ้งใบและร่วง อาการเกิดได้ทั้งบนใบและผล ในแผลเป็นจุดสีดำ ตรงกลางนูนคล้ายแผลสะเก็ด (scab)
ส่วนของพืชที่ถูกทำลาย: ใบ ลำต้น ดอก ผล เมล็ด

พืชอาศัย (Host range)

พืชอาศัยหลัก (Main host)

พริก, พริกหวาน, พริกชี้ฟ้า : chili, pepper, bell pepper, goat pepper (Capsicum annuum)
มะเขือเทศ : tomato (Lycopersicon esculentum)

พืชอาศัยอื่นๆ (Other host)

None Data

แหล่งที่มาของเชื้อ (Source of inoculums)

-

พาหะ (Vector)

การแพร่กระจาย (Distribution)

ติดไปกับเมล็ดพันธุ์

สภาพแวดล้อมที่เหมาะสมของการเกิดโรค (Favorable condition)

ความชื้นสูง

วิธีการควบคุม (Control measure)

-ใช้พืชต้านทานโรค
-ปลูกพืชหมุนเวียน

เอกสารอ้างอิง (Reference)

[1] BATS-PPQ-APHIS-USDA. 1996. Importation of fresh pepper fruit, Capsicum annuum from Chile into the United States. Biological Assessment and Taxonomic Support (BATS), Plant Protection and Quarantine (PPQ), Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) and U.S. Department of Agriculture (USDA), Riverdale, MD.
[2] Bradbury, J.F. 1986. Guide to plant pathogenic bacteria. Farnham Royal, Slough, UK: CAB International.
[3] CABI. 2007. Crop Protection Compendium. CAB International, Wallingford UK. URL http://www.cabicompendium.org/cpc/home.asp
[4] EPPO. 2006. PQR database (version 4.5). Paris, France: European and Mediterranean Plant Protection Organization. URL www.eppo.org
[5] McMullan, M. and J. Livsey. 2007. Guide: Pest and Diseases. URL http://www.thechileman.org/guide_disease.php, written by Mark McMullan
[6] Naqvi, S.A.M.H. 2004. Disease of fruits and vegetables diagnosis and management volume II. National Research Centre for Citrus (Indian Council of Agricultural Research), Nagpur, Maharashtra, India.
[7] Pernezny, K., P. Roberts, J. Murphy and N. Goldberg. 2003. Compendium of pepper diseases. The American Phytopathological Society: St. Paul. URL http://www.apsnet.org/online/commonname/pepper.asp
[8] UCIPM. 2009. UC IPM pest management guidelines: tomato. Statewide IPM Program, Agriculture and Natural Resources, University of California. URL http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/setectnewpest.tomatoes.html
[9] USDA-APHIS-PPQ-CPHST-PERAL. 2004. Importation of fresh pepper fruit with stems (Capsicum annuum L., C. frutescen L., C. baccatum L., C. pubescens Ruiz and Pav. and C. chinense Jacq.) from Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras and Nicaragua into the United states. United States Department of Agriculture (USDA), Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS), Plant Protection and Quarantine (PPQ), Center for Plant Health Science and Technology (CPHST) and Plant Epidemiology and Risk Analysis Laboratory (PERAL), Raleigh, NC.
[10] USDA-APHIS-PPQ. 2000. Importation of pepper (Capsicum spp.) fruit from New Zealand into the United states. United States Department of Agriculture (USDA), Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) and Plant Protection and Quarantine (PPQ). Riverdale, MD.
[11] พัฒนา สนธิรัตน, ประไพศรี พิทักษ์ไพรวัน, ธนวัฒน์ กำแหงฤทธิรงค์, วิรัช ชูบำรุง และ อุบล คือประโคน. 2537. ดรรชนีโรคพืชในประเทศไทย. กลุ่มงานวิทยาไมโค กองโรคพืชและจุลชีววิทยา กรมวิชาการเกษตร กระทรวงเกษตรและสหกรณ์, กรุงเทพฯ. 285 หน้า.

แหล่งเก็บรักษาตัวอย่างอ้างอิง (Specimen depository)

-

สถานภาพศัตรูพืช (Pest status)

Presence

☐ Present: in all parts of the area
☐ Present: only in some areas
☐ Present: except in specified pest free areas
☐ Present: in all parts of the area where host crop(s) are grown
☐ Present: only in some areas where host crop(s) are grown
☐ Present: only in protected cultivation
☐ Present: seasonally
☐ Present: but managed
☐ Present: subject to official control
☐ Present: under eradication
☐ Present: at low prevalence

Absence

☐ Absent: no pest records
☐ Absent: pest eradicated
☐ Absent: pest no longer present
☐ Absent: pest records invalid
☐ Absent: pest records unreliable
☐ Absent: intercepted only

Transience

☐ Transient: non-actionable
☐ Transient: actionable, under surveillance
☐ Transient: actionable, under eradication