Grapevine yellow speckle viroid 1

ชื่อศัตรูพืช (Name of pest)

ชื่อวิทยาศาสตร์ (Scientific name)  Grapevine yellow speckle viroid 1
ชื่อพ้อง (Synonym)  -
ชื่อสามัญภาษาไทย (Common name , Thai)  ไวรอยด์จุดด่างเหลืององุ่น
ชื่อสามัญภาษาอังกฤษ (Acronyms)  GYSVd-1

ข้อมูลทางอนุกรมวิธาน (Taxonomic information)

Order  -
     Family  Pospiviroidae
          Genus  Apscaviroid
             Species  Grapevine yellow speckle viroid 1
              Race/Pathovar  
              Strain/Type/Serotype  

ชื่อโรค (Disease name)

ชื่อโรคภาษาไทย (Disease name, Thai)  โรคไวรอยด์จุดด่างเหลืององุ่น
ชื่อโรคภาษาอังกฤษ (Disease name)  grapevine yellow speckle

ลักษณะอาการของโรค (Disease symptoms and developments)

ลักษณะอาการหลัก:  อาการจุดเหลืองกระจายทั่วไปตามเส้นใบ
ส่วนของพืชที่ถูกทำลาย:  ใบ

พืชอาศัย (Host range)

พืชอาศัยหลัก (Main host)

องุ่น, พืชสกุล Vitis : grape (Vitis sp.)

พืชอาศัยอื่นๆ (Other host)

None Data

แหล่งที่มาของเชื้อ (Source of inoculums)

ส่วนขยายพันธุ์ต่าง ๆ และบาดแผล ปัจจุบันยังไม่ทราบข้อมูลเรื่องการถ่ายทอดโรคผ่านทางเมล็ดพันธุ์และละอองเกสร

พาหะ (Vector)

การแพร่กระจาย (Distribution)

สภาพแวดล้อมที่เหมาะสมของการเกิดโรค (Favorable condition)

บริเวณที่มีอุณหภูมิสูงกว่า 25 องศาเซลเซียส

วิธีการควบคุม (Control measure)

-ใช้มาตรการทางกฎหมายกักกันพืชเข้ามาควบคุมการนำเข้าพืชจากแหล่งที่มีการแพร่ระบาดของโรค
-ใช้การจัดการแปลงที่ดี

เอกสารอ้างอิง (Reference)

[1] Hadidi, A., R. Flores, J.W. Randles and J.S. Semancik. 2003. Viroids. Science Pulishers, Inc., USA. p. 370.
[2] Hannok P.,Reanwarakorn,K.2005.cDNA Probe for Grapevine Yellow Speckle Viroid Detection.Kasetsart J.39 : 46 -55. URL http://www.cab.kps.ku.ac.th/db_cab/reports/paper/06-06-01-000021.pdf
[3] Hannok, P. 2004. Survey of Grapevine yellow speckle viroid in Thailand. M.S. Thesis, Kasetsart University.
[4] Taylor, R.H. and R.C. Woodham. 1972. Grapevine yellow speckle-a newly recognized graft-transmissible disease of Vitis. Australian Journal of Agricultural Research 23: 447-452.

แหล่งเก็บรักษาตัวอย่างอ้างอิง (Specimen depository)

สถานภาพศัตรูพืช (Pest status)

Presence

☐ Present: in all parts of the area
☐ Present: only in some areas
☐ Present: except in specified pest free areas
☐ Present: in all parts of the area where host crop(s) are grown
☐ Present: only in some areas where host crop(s) are grown
☐ Present: only in protected cultivation
☐ Present: seasonally
☐ Present: but managed
☐ Present: subject to official control
☐ Present: under eradication
☐ Present: at low prevalence

Absence

☐ Absent: no pest records
☐ Absent: pest eradicated
☐ Absent: pest no longer present
☐ Absent: pest records invalid
☐ Absent: pest records unreliable
☐ Absent: intercepted only

Transience

☐ Transient: non-actionable
☐ Transient: actionable, under surveillance
☐ Transient: actionable, under eradication